Een artistieke oase in het Gentse Citadelpark

In het mooiste park van Gent, het Citadelpark, kan je naast talrijke bomen, bloemperken, vijvers, grotten en watervallen ook meerdere culturele en recreatieve gebouwen vinden. Het museum voor Schone Kunsten, de floraliënhal en het ICC zijn daar mooie voorbeelden van. Binnenkort komt er nog eentje bij op het lijstje, namelijk het Open Huis Ensemble.

Sinds de verhuis van de vele snoezige viervoeters in juni 2019 staat het voormalige pand van het dierenasiel leeg. Het gaat over een prachtige villa, die maar liefst 100 jaar oud is (1921). Zoals u wellicht al eens heeft horen waaien, is Stad Gent bezig met een project voor de opwaardering van het park. Een (buurtgerichte) invulling voor het leegstaand pand is hier een onderdeel van. De zoektocht naar enthousiastelingen startte dan ook in augustus 2020 en met succes: de villa wordt de komende drie jaren bezet door de kersverse vereniging Ensemble vzw. De centrale gedachte van Ensemble vzw ligt in lijn met de letterlijke vertaling van de naam: ‘samen’. Het hele project zal draaien rond het bieden en creëren van kansen, inclusie, gastvrijheid, solidariteit, gelijkheid, transparantie, duurzaamheid, ontmoeten en nog zoveel meer.

“Het doet mij plezier dat we alweer een stadsgebouw als het ware ‘aan de buurt kunnen geven’, op een geweldige plek dan nog. Ontmoeting, creativiteit én goed beheer in plaats van leegstand in afwachting van een definitieve bestemming: daar zijn zowel de buurtbewoners als de Stad ten zeerste bij gebaat.”

– Astrid De Bruycker, Schepen van Participatie

Maar wie zijn de mensen achter Ensemble vzw eigenlijk en wat kan je er verwachten?

Ensemble vzw is een samenwerking tussen Café De Loge, Collectief Les XXI, Dienst Outreachend Werken Stad Gent, KLAP, OurEcoLifestyle, Salon Ensemble en Waterfront Festival. Met deze verscheidenheid aan organisaties is er een onderverdeling van vijf takken ontstaan in Ensemble: Atelier, Café, Jardin, Salon en Studio Ensemble.

Atelier Ensemble

Atelier Ensemble wordt geleid door Collectief Les XXI en online kunstmagazine KLAP. Het collectief is een multidisciplinaire Belgische kunstenaarsgroep met oog op kruisbestuiving, opgericht door Adam Van Den Berghe, Suzanne Grootveld, Wolf Vandekerckhove en Yana Tanghe. De naam verwijst naar jaar en eeuw van oprichting, met een knipoog naar de anti-academische Belgische avant-garde groep Les XX. Les XXI zal in Ensemble gratis ruimte bieden voor exposities van zowel eigen werk als die van derden. Er zal een residentieprogramma opgestart worden die kunstenaars de kans biedt om gedurende twee maanden gebruik te maken van het atelier, gevolgd door een expositie en (eerlijke) verkoop. Ook workshops keramiek, schilderen, tekenen, origami en zoveel meer zullen er niet ontbreken.

Café Ensemble

De tak Café Ensemble, onder oog van Mieke Deplancke en Jos Lips van Café de Loge, zal instaan voor eerlijke en heerlijke picknickmandjes met verse ingrediënten van Jardin Ensemble. Niet alleen lekker en gezond, maar ook lokaal en duurzaam dus. Het Café is ook de plaats bij uitstek voor kennismaking met de werking en producten van Ensemble én voor een kop koffie en thee met gelijkgezinde voorbijgangers.

Jardin Ensemble

Jardin Ensemble zal niet alleen heerlijke microgroentjes en fruit kweken, maar kan jullie ook allerhande workshops bieden. Interesse in meer info over hoe je je ecologische voetafdruk kan verkleinen? Hoe je gezonder kan leven in een gezonde omgeving? Hoe je eten kan fermenteren? Hoe je zelf duurzame schoonmaakproducten en cosmetica kan maken? Dan moet je zeker bij Jardin Ensemble zijn, geleid door Bruno Van Haudenhuyse en Karina Marte van OurEcoLifestyle.

Salon Ensemble

Een droom die uitkomt: een ontmoetingshuis waar je altijd welkom bent voor een babbel met één van de hulpverleners of sociale werkers zonder stigmatisering, zonder vooroordelen. Een plaats waar je bent wie je bent en aanvaard wordt zoals je bent. Het kloppend hart van Ensemble. Niet alleen voor een babbel kan je hier terecht, maar ook voor een gezelschapsspel, schrijven, muziek spelen, … Een lockerwand voor dak- en thuislozen wordt ook voorzien op de binnenkoer van Ensemble

Wij zijn Heleen Vankrunkelsven, Charlotte Van den Bossche, Jilly Lukkesen en David Meeus; gedreven hulpverleners met een achtergrond in psychologie, orthopedagogie en sociaal werk. Samen met een team van vrijwilligers willen wij er zijn voor wie het nodig heeft.

– Jilly Lukkesen

Studio Ensemble

Het jonge Gentse showcase festival Waterfront (WTFF) en de jongeheer Pepijn Mesure spitsen zich toe op Studio Ensemble, waar muziek de verbindende kracht is. Studio Ensemble zal twee repetitieruimtes voorzien in de villa. Een iets grotere die ook als vergaderruimte afgehuurd kan worden en een kleine, die vroeger diende als garagebox. De Muziekbank zal hen steunen door muziekinstrumenten ter beschikking te stellen aan muzikanten die zelf de middelen of ruimte niet hebben. Ook voor muziekworkshops en masterclasses moet je bij Studio Ensemble zijn.

Zin om een steentje bij te dragen?

Stad Gent schenkt de locatie gratis, maar het onderhoud, het beheer,  de verbouwingen en inrichtingen van Atelier, Café, Jardin, Salon en Studio Ensemble betaalt Ensemble vzw zelf. Om de werking op te kunnen starten, moeten zij dus rekenen op de solidaire medemens.

Bent u zo een mens? Aarzel dan zeker niet een steentje bij te dragen via  www.growfunding.be/ensemble.

Of heeft u materiaal liggen die u niet gebruikt, waarvan u denkt dat het voor hen nuttig kan zijn? Stuur een mailtje naar info@ensemble.be.

Een datum plakken op de opening is momenteel moeilijk te voorspellen door de huidige omstandigheden en maatregelen. Maar vrees niet, een opening zal er zijn en het zal knallen!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Ensemble zeker, dan mist u niets.  

www.ensemble.gent
www.facebook.com/EnsembleVZW
twitter.com/EnsembleVzw
www.instagram.com/ensemblevzw/