NADAR op de radar

Na de Krook en het Oud Gerechtsgebouw bezet te hebben, kan het Gentse collectief/platform NADAR eindelijk spreken van een eigen ruimte om actuele kunst te laten floreren. Na maandenlang zwoegen en verbouwen in de befaamde Chinastraat levert NADAR een nieuwe kunst- en concertruimte af. “Ontsteking” ontsteekt nogmaals het culturele vuur in het al bloeiende culturele Gent. We hebben een unieke inkijk gekregen ter voorbereiding van hun openingsweek – De//Generatie – lopend van 24 tot 31 maart. Organisatoren Eva Dobbels, Maxime Brigou en Tine Deboelpaep staan ons ter woord om onze prikkelende verwachtingen in te lossen.

2.pngI Object – groepexpositie in het Oud Gerechtsgebouw te Gent, 2018 ©️ NADAR

NADAR gelooft dat Gent cultureel veel te bieden heeft maar door omslachtige en verspreidde communicatie geen duidelijk overzicht weet te bieden aan jonge organisaties en afgestudeerde kunstenaars. Door deze industriële site om te vormen naar een culturele ruimte, tracht het platform nieuwe mogelijkheden te creëren in samenwerking met bestaande initiatieven. Een gezamenlijke kunstbeleving vanuit het diverse komt hier centraal te staan. Het is ook in die lijn dat we de openingstentoonstelling De//Generatie moeten zien – overigens de eerste in rij van velen die het thema decadentie tackelen.

Enkele beelden van de werkzaamheden in de Chinastraat ©️ NADAR

Door de rijke gelaagdheid aan betekenissen levert decadentie een waardevolle bron op voor de artistieke inleving. Cultureel verval, esthetische verfijning, het excentrieke, exotische, immoraliteit, perversheid en vorm verheerlijking komen samen in een nieuw prikkelend geheel. De kunstenaars werken vanuit hun generatie en eigenzinnige blik het centrale thema uit en treden zo op een unieke manier in dialoog met elkaar. Toch komt de nadruk eerder te liggen op de aanpak en het proces van de kunstcreatie zelf, waardoor ze elkaar blijven inspireren. Voor de selectie gaat NADAR niet enkel zelf op zoek naar kunstenaars maar organiseren ze tevens open calls voor nieuw jong geweld.

5Open call – Decadentie – Ontsteking ©️ Siebe Le Duc

Het Gentse collectief wil een centrale spil worden binnen zijn buurt en zich niet beperken tot één bepaald medium of publiek. De open calls zijn dan ook toegangkelijk voor iedereen met een projectvoorstel zoals artist talks, concerten, debatten, events en exposities. Een doel voor hen is onder andere het benaderen en onderzoeken van kunst als een moment van beleving met een kruisbestuiving tussen beeldende kunst en muziek. In de nabije toekomst kan je je verwachten aan happenings, performances en misschien zelfs opera! Wij zijn al zeker benieuwd en geven hieronder nog bijkomende informatie mee rond hun openingsweekend.

 

 

Programma

Vrijdag 22/03                                          VERNISSAGE vanaf 19u
Zaterdag 23 – Zondag 24/03                  OPEN van 14-18u
Woensdag 27 – Zondag 31/03              OPEN van 14-18u

Kunstenaars:

buren
Floris Hoorelbeke
Liesbeth Henderickx
Giammarco Falcone (IT)
Marlies De Clerck
Mathias Prenen
Roeland van Trigt en Reinout Dewulf
Peter De Meyer
Atelier Stephane Vervaeke
Emily Lefèbvre
Stef Van Looveren
Jelle Spruyt
Che Go Eun (KR) aka Go Che
tba

 

Featured image: Opening weekend Ontsteking – Exhibition De//Generatie – 24 tot 31 maart ©️ Siebe Le Duc