Drawing-date: Zonne-tattoo-de soleil 

Ellen De Vos houdt van kletsen en tekenen. Dat weet zowat iedereen uit haar omgeving. Elke maand gaat ze op bezoek bij een collega-kunstenaar en tekent ze de kunstenaar in zijn/haar omgeving. Tijdens de gezellige babbel, soms zelfs meerdere, duiken er tekeningen op die een symbiose vormen tussen de wereld van Ellen en die van de kunstenaar die ze bezoekt. Het resultaat is te mooi om voor onszelf te houden.

 

Het werk Zonne-tattoo-de soleil werd oorspronkelijk gemaakt voor het Brusselse Centraal Station. Tijdens Brusselbad 2012 stond het daar een hele zomer lang te pronken. Ondertussen verhuisde het werk al meerdere malen en heeft het een nomadisch leven opgepikt, tot afgelopen zondag 24 Februari 2019. Na zes jaar rondreizen krijgt het een vaste bestemming toegewezen, omgeven door groen in de tuin bij de familie Pype – Cosaert

 

Niko en Lut maken indrukwekkende installaties die een symbiose vormen tussen het grootse werk van Niko Van Stichel (beeldhouwer) en het fragiele van Lut Vandebos (vrije grafische kunsten). Bovendien versterken ze elkaar niet alleen in het maken van beelden want naast een kunstenaarsduo zijn Niko en Lut ook een koppel – iets waarvan iedere kunstenaar alleen maar kan dromen. Deze sterke versmelting van twee identiteiten is zeker ook te zien in het werk Zonne-tattoo-de soleil. Een robuuste parasol met zeer fragiele uitgesneden illustraties in gelazerd en gegalvaniseerd staal. Het is de bedoeling om eronder de schaduw op te zoeken en ondertussen een tattoo van de zon te krijgen. En dat het genoeg schaduw biedt, is te danken aan de afmetingen van 4 x 4 x 5 meter.

Ellen_klap_Niko&Lut_1

Het was een zondag om nooit te vergeten.

Om 8u ging de wekker af. Toegegeven, ik had stress. Een drawing-date met 2 klassebakken, kunstenaars waar ik erg naar op kijk. Een hoogdag in het leven van Ellen De Vos! 

Ellen_klap_Niko&Lut_2

Een uur vroeger dan nodig ben ik me aan het douchen op de muziek van Jan Verstraeten.

Klokslag 10u, *ding-dong* bel ik aan ten huize Van Stichel-Vandebos. Een koffietje en met ook hier Jan Verstraeten als muziek op de achtergrond. Tijd om in te laden. De helpende handen: Niko, Lut, Jan (assistent) en Elias (zoon van Lut). Ik tracht te helpen waar mogelijk. Rond 11u komen we aan op de plek waar het werk tot hiertoe thuis was. Ik kan me neerzetten en begin te tekenen. Stelselmatig wordt het werk naar de grond gehaald en uit elkaar gevezen. Indrukwekkend. 

 

Ellen_klap_Niko&Lut_4

 

Rond 13u is alles op de aanhangwagen geladen en rijden we door naar de nieuwe thuis. Een klein poortje opent de weg naar de tuin waar het werk geplaatst zal worden. Ten midden van een met gras bedekte tuin vindt de zonne-tattoo stilaan zijn thuis. Ik probeer tijdens het opbouwen verder te schetsen. De parasol staat recht, Niko last hem stevig vast met grote pinnen in de grond. Die kan niet meer weg. En dan: champagne!

Wat een dag! Heb ik dit gedroomd? Ik sla mezelf in het gezicht en ontdek dat ik wel degelijk wakker ben…   

Ellen_klap_Niko&Lut_5

Bedankt aan Lut Vandebos en Niko Van Stichel voor deze toch wel zeer bijzondere drawing-date!

Wil je nog meer zien van Ellen? Klik HIER.
Wil je nog meer zien van Lut en Niko? Klik HIER.