Alison tekent: Halloween

Heksen en hekserij worden vandaag in de Westerse samenleving niet per se als iets slechts gezien – beter nog, het draagt onder andere bij tot female empowerment en de feministische beweging, het terugeisen van het vrouwelijke lichaam en de spirituele bevrijding. Veel mensen ervaren het als iets mystiek en krachtig. Maar, dit was bijlange niet altijd het geval. Integendeel, heksen hebben al honderden jaren lang angst ingeboezemd bij mensen.
Onverklaarbare gebeurtenissen en lichamelijke en mentale tekortkomingen hadden een zekere oorzaak en die moesten benoemd worden. Vrouwen, knap, lelijk, oud, jong, bezeten… hen werd dikwijls met de vinger gewezen. Het verhoor en de executie van deze heksen bleken bovendien vaak gruwelijker dan hetgeen waarvoor ze waren beschuldigd.

 

In kunst en populaire cultuur zijn magie en hekserij steeds een grote inspiratie geweest. Het had vooral de bedoeling om mensen bang te maken of een afkeer te geven. Soms kreeg het bijna een ridicuul kantje of schuurde het aan bij licht en speels entertainment. De duisternis verdween als sneeuw voor de zon. Maar vanavond is het All Hallows Eve dus het mag allemaal wel wat griezeliger. Bereid je voor op de Sabbat met deze drie tandenknarsende films waarin heksen de hoofdrol spelen.

THE VVITCH

‘A New England folk tale’

We volgen een gezin settlers die, na zich te vestigen in de schaduw van een uitgestrekt bos, het ongeluk over zich heen krijgen. Hun baby verdwijnt, de oogst mislukt, een zwarte bok loopt hitsig, er wordt gefluisterd. Elk begint te twijfelen aan hun geloof en aan elkaar. Vanuit het bos loert het kwade naar hun. Het komt steeds dichter en dichterbij.

The-VVitch.1The-VVitch.2The-VVitch.3The-VVitch.4

SUSPIRIA

We vinden ons in een balletschool in Duitsland waar er vreemde dingen gebeuren. De moord op een uitgewezen studente brengt heel wat onheilspellende situaties in beweging. Gedrenkt in gesatureerde kleuren, fel rood en ijzig diepblauw, de vreemde maar stijlvolle decors en een heerlijk angstig schreeuwende soundtrack van een band die GOBLIN heet, maakt van Suspiria een bloedmooie nagelbijter van begin tot eind.

Suspiria.1Suspiria.2Suspiria.4Suspiria.5

HAXAN

Wie zijn de heksen uit ons verleden? Wat hebben ze geleden, wie sleurden ze met zich mee in de verdoemenis en waarom geloofde men er zo hard in? Deze stille film uit 1922 vertelt hun verhaal door middel van geïllustreerde beelden, schaduwspelen en re-enactments. Het gaat dieper in op hoe mensen ziekte, ouderdom en mentale ziektes vroeger vaak misbegrepen en er door bijgeloof de term hekserij aan gaven. We zien welke marteltuigen mensen tot waanzinnige bekentenis dreven die zo uiteindelijk eindigden op de brandstapel.

Haxan.1Haxan.2Haxan.3Haxan.4

 

 

Wil je meer van Alison zien?
http://alisonsouffreau.tumblr.com