PLAN B, een introductie

Wat is het belang van kunst maken in het dorp? In de stad is men vrij verwend als het op cultuur aankomt. Ik vind het belangrijk om kunst naar minder evidente plekken te brengen en om stedelingen en dorpelingen met elkaar in contact te brengen via kunst.

– Oona Libens, Belgisch-Zweedse kunstenares waarvan het werk te zien is tijdens PLAN B.

JadeKerremansBillboard©Jade Kerremans

Het weekend van 1 & 2 september is het West-Vlaamse Bekegem voor de vierde maal een speelveld voor het interdisciplinair – en bijzondere – Kunstenfestival PLAN B. Uitgestrekte velden, loodsen en ruwe schuren vormen het unieke landschap waar kunstenaars, bewoners en publiek met elkaar interageren, het dorpse omvormen tot een niet-zo-alledaagse setting.

Leontien Allemeersch, één van de oprichters van het Kunstenfestival, ging vier jaar geleden op zoek naar een manier om kunst uit een vertrouwde stedelijke context te halen en een kruisbestuiving aan te gaan met haar dorp van afkomst. Intussen is PLAN B uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende mix van verschillende kunstdisciplines buiten de lijnen van het museale of de gekende black box. “De grootste uitdaging ligt erin om mensen met kunst als leefwereld en mensen die niet met kunst bezig zijn bij elkaar te brengen”, aldus Allemeersch. “Het is een onderzoek naar hoe kunst in een dorpse of stedelijke context veranderd”.

Een week voor het Kunstenfestival verblijven de 70-tal kunstenaars reeds in Bekegem bij plaatselijke gastgezinnen. Het is een residentie die toelaat dat kunstenaars en inwoners letterlijk in dialoog gaan – kunst wordt uit het vacuüm gehaald – wat on the spot ruimte creëert voor experiment, herinterpretatie en captatie. Voorbeeld daarvan zijn de bezette Billboards, grote canvassen die het Bekegemse platteland een andere vorm geven. ATELIER B, met daarin ook CINEMA B, is een dynamische project met beeldende kunst tot theater, muziek, film en performance, “Iedere uitwerking is een persoonlijk traject van elke kunstenaar” vertelt mede-bezieler Ewoud Vermote. “Zo toont het werk van Mirte Van Duppen, een dorp in Ijsland, beelden die in een andere dorpse context een extra gelaagdheid krijgen”. Daarnaast zijn er ook interactieve workshops én Nachtlawaai het geheel van muzikale afsluiters van zaterdagavond.

 

 

Deze diashow vereist JavaScript.

©Thomas Willemen

De organisatoren zijn een volledig jaar bezig met het plannen en uitdenken van de komende editie en naast de residenties, kan PLAN B rekenen op een grote groep vrijwilligers. Allemeersch bevestigt: “Op voorhand gebeurt er enorm veel prospectie en gaan we op zoek naar kunstenaars waarvan het werk past bij onze opzet. Er is intussen een gegroeide interesse in het concept, vooral vanwege de grote maatschappelijke relevantie. Tijdens PLAN B kan niets bestaan zonder elkaar – de kunstenaars, inwoners en publiek -alle schakels hebben elkaar nodig. Het is het samenbrengen van verschillende entiteiten met kunst als einddoel”.  

buren
©Buren
MenzoKircz_OnduidelijkeCorrespondenties_KASKDRAMA_(c)_LeontienAllemeersch-17©MenzoKircz
OonaLibens
©Oona Libens
sketch_storyboard_WilliamLudwigLutgens_3_A3 kopie©William Ludwig Lutgens

Dompel je alvast onder te Bekegem op woensdagavond tijdens de vertoning van Rabot, een documentaire van Christina Vandekerckhove. Een voorproefje op het festivalweekend van 1 & 2 september. PLAN B is dit jaar voor het eerst in samenwerking met Gouvernement, een artistieke werkplaats en cultureel platform in het hartje van Gent, waar het onderzoek na het festival verder gaat en de kunstwerken in een stedelijke context getoond worden van 20 tot 23 september.

Voor meer informatie en nieuwigheden volg PLAN B via @planbekegem of neem een kijkje op Facebook.

Bekegem is vlot te bereiken met de auto. Voor wie met het openbaar vervoer komt, voorziet het Kunstenfestival tijdens het weekend van 1 & 2 september een pendeldienst tussen Brugge en Bekegem, te reserveren via de website (Klik HIER)

Wil je het programma online al bekijken? Dat vind je HIER.

BertVilla©Bert Villa
Benieuwd naar PLAN B? KLAP voorziet de komende week meerdere teksten, tekeningen… over dit kunstenfestival. Volg ons op de site en via Facebook!