Ruis: Muziek ontmoet het visuele.

Een Empire-getint breedhuis in de Drabstraat. Dat was op 26 mei de enscenering voor de lancering van het nieuwe platenlabel Ruis..  Achter deze gedecapeerde lijstgevel kwamen verschillende kunstvormen samen in een heuse living room experience. Toch omschrijven we het Kortrijkse concept eerder als een kunstencollectief in functie van techno -en housemuziek. Samen met kunstenaars, muzikanten en producers exploreren curatoren Axel Decaluwé en Nick Verhaeghe de grens tussen muziek en beeldende kunst.  De skaterboys werken vaak samen voor hun evenementen met het Kuurnse skatepark JanSan. Hieronder volgt een inkijk op de expositie Ruis. A Living Room Installation. Het toont wat het deze zomer al in petto had en wat we nog kunnen verwachten in de toekomst.

adam215-18 Vernissage / sofa session met LMNTL & TEST FX
Sfeerbeelden sofa session ©️ Adam Van Den Berghe

Axel Decaluwé volgt de opleiding Mixed Media aan Luca School of Arts te Gent en is mede-oprichter en curator van het platenlabel Ruis. Voor diens jury zag het evenement deels zijn licht achter deze Gentse gevel. Tevens is hij beheerder van Atelier.min.één, die de live screenprinting van het label heeft verzorgd tijdens het evenement. Decaluwés prints op cansonpapier zijn het resultaat van het verregaand abstraheren van persoonlijke en historische beelden met het gebruik van verschillende media zoals audiovisuele technieken, fotografie en zeefdruk. Deze mixed media composities zijn soms in samenwerking met medecurator Nick Verhaeghe onder de naam Wegwrp. Bij hem staan we later stil.


Textuur 12 & 13 ©️ Axel Decaluwé/atelier.min.één


Onder LMNTL verzorgde Decaluwé met Ruis.sofa session de sfeer en het zomerse gevoel op de eindjaarsexpo van Luca School of Arts. De derde editie van het Kuurnse kunstfestival Splinters18 op 29 september cureert hij samen met Can’Art één van de gekozen locaties. Ruis zal ook hier aanwezig zijn met een interactieve installatie die het publiek zelf de kans geeft om de Dj Booth te bouwen.

Je kan Atelier Min Een volgen via Instagram: klik HIER.
Of je kan vzw Canart bezoeken via Facebook: klik HIER.

adam7Splinters18, 29 September 2018 ©️ Can’art

 

“Een ontdekkingsreis vol verrassende performances op diverse locaties in en rond Kuurne, lekker eten en kunstzinnige kinderanimatie.”

Splinters18 op en rond Hoeve Vandewalle is volledig gratis toegankelijk, maar inschrijven voor de performances is wel noodzakelijk. Ben je benieuwd wat Splinters18 zoal te bieden heeft? Kom dan zeker naar de KICK-OFF op zondag 26 augustus in buurthuis De Krekel. Daar kom je alles te weten over het eendaagse kunstfestival en kan je je meteen inschrijven voor 29 september!

adam8Ontdek Splinters18, 26 augustus 2018 ©️ Can’art

Luna Goessaert, net afgestudeerd in de bachelor textielontwerp aan de Luca School of Arts te Gent, staat in voor de artwork en het hoesontwerp van de eerste vinylproductie van Nibiru. Om een beter beeld te vormen van de visuele sfeer die ze bij deze muziek wil scheppen, klik dan zeker op onderstaande link!

Je kan Nibiru beluisteren via bandcamp: klik HIER.

In zekere zin zijn Goessaerts werken vergelijkbaar met die van Decaluwé. Maar daar waar bij hem de abstractie centraal staat, gaat het in haar werken meer om het toeval van het creëren op zich. De mosterd haalde ze voor haar eindproduct bij de marble techniek. Hierbij worden de doeken en objecten traag geleid in een bassin vol met olieverf. Door een lang proces verkrijgen haar werken een bepaald craquelé en eigen reliëf waardoor ze autonoom overkomen en op zichzelf kunnen staan. Vervolgens  worden ze grafisch verwerkt in Adobe Ilustrator om de meest interessante compositie te bekomen. De abstractie van de werken, die een impressie van een landschap oproepen, staat in fel contrast met het sober neoclassicistische interieur waardoor ze mooi tot hun recht komen.

adam9

Serie “No Name” ©️ Luna Goessaert

 

Onder de titel Het landschap als geheugen was Goessaert samen met haar medestudenten tevens te bezichtigen op de eindejaarstentoonstelling Overlappend van de derde Bachelor Textiel in galerij Carrington. Met haar ontwerpen in brandneteltextiel vormt ze een vernieuwende weg om stil te staan bij de Eerste Wereldoorlog. Het materiaal, gebruikt in Duitse uniformen, weerspiegelt zo het gruwelijk landschap van de Westhoek. Op deze unieke manier probeert ze een historische en persoonlijke band te creëren met haar geboortestreek. Wil je up to date zijn met de werken die Luna Goessaert creëert, dan kan je haar volgen via onderstaande links!

Je kan Luna Goessaert haar werk online bekijken: klik HIER
En ook via Instagram: klik HIER.

adam12Het landschap als geheugen ©️ Luna Goessaert
adam13Eindejaarstentoonstelling derde Bachelor Textiel ©️ Luca School of Arts Gent


Nick Verhaeghe is afgestudeerd fotograaf aan de Luca School of Arts en medecurator van Ruis. A Living Room Installation. Voor deze gelegenheid stelde de Knokkenaar enkele van zijn werken samen in de reeks Artifax. Zijn proces bestaat uit het fotograferen van minder conventionele, vrij onaantrekkelijke omgevingen om zo hun verborgen elegantie te onthullen. Zowel in het fotograferen als ontwikkelen komen er verrassende elementen naar boven die hij probeert te combineren met het bedoelde thema.  Als een alchemist experimenteert hij in zijn Gents atelier met licht, lucht en ontwikkelingsmethodes. De beelden worden hier door een fax gehaald waardoor ze een laag van korreligheid aannemen. Ruis neemt hij zo in dit geval ook letterlijk, waardoor het mystieke affect nog meer wordt versterkt.

adam14Artifax ©️ Nick Verhaeghe
adam15Installatie Artifax Nick Verhaeghe ©️ Pascal Buysse

Je kan Nick Verhaeghe zijn werk online bekijken: klik HIER en HIER.
Kijk ook even op zijn Instagram: klik HIER

18 Video/Performance

Kasper De Graeve volgt de afstudeerrichting animatiefilm binnen de opleiding Audiovisuele Kunsten  aan het KASK Conservatorium. Tijdens de expositie kreeg hij de kans om twee van zijn animaties aan het publiek te tonen, met name Zeshoekige mercedessterren en de illusie van driedimensionale vierkanten en EXO. De inspiratie voor deze audiovisuele werken haalde hij voornamelijk bij Plato’s spelende mens, Calder en Tinguely Onder de naam Ikuknie is hij naast animator ook schilder en sounddesigner. Hieronder volgen enkele frames uit beide werken met bijhorende links om je een vollediger beeld te schetsen.

Je kan Kasper De Graeve volgen via Instagram: klik HIER.
Je kan hem ook beluisteren via Soundcloud of online kijken via Vimeo: Klik HIER en HIER.

adam16Frame uit animatiefilm “Zeshoekige mercedessterren en de illusie van driedimensionale vierkanten” ©️ Kasper De Graeve
adam17Frame uit animatiefilm “EXO” ©️ Kapser De Graeve

Pascal Buyse is afgestudeerd in Master of Arts of Drama aan het RITCS in Brussel met specialisatie in directing. Momenteel is hij theatermaker aan de Kopergietery en begeeft hij zich als performer tussen het Brusselse en Gentse. Naast Ruis is hij gelieerd aan het Amerikaanse collectief Art Monks en het Dubaise Starry Little Stories. Voor deze gelegenheid verzorgde hij de visuals tijdens de Hybridset van Ed Philips, zijnde een loop van homoseksuele pornografie op elektronische zweethouse. Om een beter beeld te geven van de visuals is onderstaande link zeker een meerwaarde!

Je kan het werk van Pascal Buyse online bekijken: klik HIER.
Kijk ook even op zijn websites: klik HIER en HIER.

Tijdens de Gentse Feesten was Pascal Buyse trouwens samen met Cirq te bezichtigen onder de alternatieve politieke beweging Batacratie. Onder het nom: Iedereen politieker! Geen valse beloftes! Dit systeem werkt! Ja jij kan! toonden zij tien dagen lang spelenderwijs met moderne technologie dat hun nieuw politiek systeem werkt. Naast de kiezer bewust te maken van het huidig politiek klimaat bieden zij een serieus alternatief bij de Gentse verkiezingen.

adam18Sfeerbeelden Batacratie tijdens de Gentse Feesten ©️ Cirq

Wat is Batacratie? Kijk even op de website: klik HIER.

Zin om zelf op ontdekkingstocht te gaan? Je kan binnenkort naar Kick-Off ontdek splinters18. Klik HIER om het Facebook-event te bekijken.