5 boeken voor mensen die echt niet van de zomer houden

Er zijn er onder ons die liever in de schaduw van de zomerse omgeving kruipen, met een boekje in de hand. Ook ik ben daar vaak ééntje van. De zomer is voor mij eerder een periode die herinnert aan hoe wansmakelijk de gemiddelde teennagel-hygiëne van de Vlaming is, hoe unfashionable de gekookte-kreeft-stijl is als het over zonnebaden gaat en hoe een zweetsnor een constante in je dagelijks leven kan zijn.

Wil je graag een kleine escapistische opening in literatuur vinden? Weg van alle zonnestralen, rozengeur en verbrande snoeten? Ik som je mijn boekenlijst voor deze zomer even op.


dog
Mikhail Bulgakov – Heart of Dog
Mikhail Bulgakov is een niet zo bekende Russische schrijver. Bugalkov is een Russische dorpsdokter, die het al schrijvend aan de stokken krijgt met de Sovjet-Unie. Het verhaal gaat over een hond die teelballen en de hypofyse van een dronken muzikant krijgt en zo transformeert in een mens. Het boek geeft verborgen kritiek weer op de Sovjet-Unie en het -toen- heersende gedachtegoed van de eugenetica.

9781784708238
Margret Atwood – The Handmaid’s Tale
Onder het motto: het boek is beter dan de serie. Iedereen die de serie nog niet heeft bekeken kan daar nu een voordeel van maken. Grijp die kans en gooi je volledig in het boek. Deze klassieker onder de feministische literatuur heeft het gehaald tot de populaire beeldvorming in de media vandaag. Het boek wordt ook aangehaald in actuele debatten over abortus, voortplanting, feminisme… In protesten verkleden sommige vrouwen zich zoals de dienstmaagd op de cover, om hun boodschap des te duidelijker over te brengen: ‘Vrouwen zijn geen broedmachines’. De verschillende ‘taken’ die vrouwen kunnen uitvoeren gaan veel verder dan enkel de zorg voor een nageslacht. Net toevallig ook mijn mening.


41Cq1Ekr6cL._SX340_BO1,204,203,200_
Anaïs Nin – The Diary of Anaïs Nin
Anaïs Nin is een bekende Franse schrijfster en haar dagboeken, die ongeveer 40 levensjaren overbruggen, zijn wondere lectuur. Heerlijk eerlijke dagboeken over seksualiteit, erotiek, twijfels in de beeldende kunst, zelfbeeld, de artistieke scène en vrouwelijkheid. Het is een aanrader voor zij die het kunstenaarschap en het leven in se niet altijd even evident vinden.

9781474606523
Caitlin Doughty – From Here to Eternity
Een onbekende naam, dat doet altijd eens deugd. Caitlin Doughty, een historica, is een voortrekker betreffende vernieuwingen in de begrafenisindustrie. Het balsemen van lichamen afraden, een natuurlijke begrafenis, de thuiswake opnieuw effectief thuis houden en de familie die betrokken wordt in het klaarmaken van het lichaam… Ze zoekt doorheen onze Westerse geschiedenis naar de vooroordelen over de dood en hoe we deze kunnen omdraaien naar een maatschappij die de dood meer aanvaardt en zo onze levenskwaliteit omhoog helpt. Dit is haar tweede boek, meteen een pittig stukje antropologie, geschiedenis en maatschappijkritiek gecombineerd met een al even snijdende zwarte humor.

Tip: ook haar YouTube-kanaal Ask a Mortician (klik HIER) zorgt voor uren kijkplezier op regenachtige zomerdagen.

1001004005038789
Remco Campert – Dagboek van een Poes
Remco Campert publiceerde een boek over een beduidend opmerkelijke poes; een boek, geschreven door een poes, over de kennismaking met het gezin, de dierenarts, de lelijke kater in de tuinen…; een boekje van weinig woorden, snel gelezen maar met een glimlach op je gezicht. Het is ideaal voor wie denkt dat het niet altijd zo intellectueel moet zijn.

 

 

Featured image: Marilyn Monroe leest Ulysees van James Joyce