KLAP gaat naar de Genste Feesten

Voor zij die wat meer willen dit jaar tijdens de feesten brengt KLAP een cultuuragenda van de Gentse Feesten.

Alweer een avond dat, wanneer je de ogen naar de hemel slaat, de eerste zonnestralen op je gezicht schijnen temidden van de Vlasmarkt. Met een pint, irish coffee of botram mé uuflakke in de hand is het avond ikbendetelkwijtgeraakt van de Gentse Feesten. Is er niks meer te zien dan dit tijdens de feesten, vraag je jezelf af. Toch wel! Naast de vele concerten en feesten zijn er tal van voorstellingen. Dit jaar, zo neem je je voor, ga je het anders doen. Minder pinten en meer cultuur. Of misschien toch evenveel pinten, maar wel met meer cultuur.

De feesten vieren feest
Veel generaties feestvierders hebben hun weg naar de Gentse Feesten gevonden, al 175 jaar om precies te zijn. Om de verjaardag te vieren van het festival is er een expo te zien in het Huis van Alijn. Dat het volksfeest doorheen de jaren vele makeovers en facelifts heeft gehad, mag geen verrassing zijn. Via affiches, interviews, foto’s, filmfragmenten en nog meer wordt een beeld geschetst van hoe onze overgrootouders de feesten hebben beleefd.

Afbeelding2©Huis van Alijn

Voor ieder wat ziens
Als het over theater gaat tijdens de feesten zijn er steevast twee namen waar zelfs de grootste rave-rakkers van de Vlasmarkt weleens van gehoord hebben. De eerste heeft zich verstopt aan het einde van de Willem van Beersteeg, waar de mannen en vrouwen van Cirq zich nestelen onder de naam ‘Bataclan’. Op dit plein word je in een andere wereld gedompeld, en wel één met een duidelijke moraal. Zo gingen de vorige twee edities over de vluchtelingencrisis en de nefaste gevolgen van sociale media. Hierbij zoekt Cirq telkens de grenzen van het publiek op. Denk aan echte vluchtelingen in het water en kuikentjes in een blender, het kan niet gek genoeg zijn. Dit jaar trekt Cirq naar de stembussen en vindt er wellicht een revolutie plaats binnen de politieke wereld van ‘Batacratie’.

Afbeelding3©hln

De andere gevestigde naam bevindt zich een werpafstand verder. Onder het motto ‘Miracles matter’ heeft Miramiro een divers aanbod aan gratis en betalende circus, dans en theatervoorstellingen. Zo komen haar-hangen (een oude circustechniek waar, zoals het woord het zegt, de artiest aan de haren opgehangen wordt) en acrobatiek samen in de show ‘Capilotractées’. Waar bij haar-hangen veel nekspieren voor nodig zijn, gebruikt de clown in ‘Only Bones’ elke spier in het gezicht om deze in allerlei verschillende banen en bochten te plooien. En in de show ‘Landscape(s) #1’ gebruiken koorddansers geen koord maar bewegende machines waar ze op balanceren.

Afbeelding4©Capilotractées

Naast die al redelijk bekende namen op de feesten zijn er uiteraard ook enkele minder bekende pareltjes terug te vinden. In Café de Loge kan er niet enkel genoten worden van een pint aan een schappelijke prijs, ook is er een groot aanbod aan concertjes en tijdens de feesten kan je er genieten van woord en theater. Tijdens de eerste helft van de feesten (13 – 17 juli) nemen dichters en woordkunstenaars het podium over onder het motto ‘Ik Geef Je Mijn Woord’. Tijdens de tweede helft (18 – 22 juli) is het DJ Frank Toot die met haar apocalyptische dansbeats het publiek verovert.

Afbeelding5©Café de Loge

Daarnaast opent Yart de tuinhekkens. Ze vormen de tuinen van het kasteel Geeraard den Duivelsteen om tot een publiek platform voor beeldende kunstenaars. Jonge artiesten zullen hier de vrijheid krijgen om naar eigen behoefte te creëren. Tijdens de feesten wordt de basis gelegd voor het verdere verloop van het platform. Elke artiest krijgt gedurende 6 maanden telkens een maand om de tuinen te gebruiken als werkplek en ondersteunend platform.

Afbeelding6©yart

Voor ieder wat hoors
Poëzie is al even de revue gepasseerd in dit lijstje, toch is nog niet alles gezegd. Naast theater heeft het woord de feesten overgenomen. ‘Mensen Zeggen Dingen organiseert geregeld spoken word, komedie, poëzie, voordrachten, enzovoort-en-zo-verder. Kruip vóór jouw eerste drankje naar boven in het poëziecentrum en vind een poëziefeest op de zolder. Vier dagen lang (14 – 20 juli) krijgen hier verschillende dichters hun onderkomen. Kruip vervolgens naar het poëzieterras van het poëziecentrum voor een welverdiend eerste drankje van de dag. Kom tijdens het poëzie happy hour (17u) en krijg een koptelefoon waar je ongestoord kunt genieten van een goede portie woordkunst. Ook zijn er meeneemgedichten en een poetrymachine die gedichten print waar je bij staat.

Afbeelding7©mensen zeggen dingen

Zelf noemen ze het ‘poëtische rock ‘n roll’. Hoe jij het wil noemen, laat ik aan jou over. Maar waar je enkele maanden geleden nog café Video vond, is er nu BarBroos. En tijdens de feesten zijn de ramen van het café het onderkomen voor Dichters in ’t Raam (20 – 22 juli). Met muzikale intermezzo’s passeren vele verschillende artiesten allicht de revue.

 

En dan is er nog zoveel meer.
Maar daarvoor verwijs ik naar het online programma of in de boekjes. KLIK hier om deze te bekijken.

Fijne feesten iedereen!

 

 

featured image: ©Gentse Feesten