7x de keuzes van Jan

7 keer een deugd in het leven van Jan Van Den Maagdenberg. Zelden zag je zo’n top 7 die zo divers en tegelijk authentiek was. Laat je inspireren en kruip mee in zijn hoofd.

1.Het lichaam

Dit is eigenlijk hors categorie maar sommige basics worden beter niet over het hoofd gezien: geen beter kunstwerk dan de natuur. De inspiratie en emoties die het lichaam losweekt; de schoonheid, ijdelheid, emoties en gedachten… alles communiceert het lichaam. Het bracht dichters tot wanhoop en beeldhouwers tot affaires, het gaf feministen een invalshoek en het is mij nooit duidelijk geworden waarom zo weinig mannen bezig zijn met de etherische waarde van dit wreed doch schone visitekaartje. De reden waarom ik het op één zet is omdat zonder lichaam geen kunst wordt gemaakt (het oppermedium zo men wil), geen kunst wordt ontvangen (welke appreciatie zonder zintuigen) en omdat het God het beste benadert (cfr. Genesis, dus dan moet het wel waar zijn). Bovendien is het leuk te beseffen dat er 7 miljard kunstwerkjes rondlopen op de wereld. Tot mijn eigen grote schaamte is dit ook het enige kunstwerk dat niet in de kraam van eurocentered white privileged male behoort.

 

 

Bohyun Yoon – Mirror costume (2003)

2. Illias en Odysseia

Homeros leert dat grote kunst stelen is, mits een goede format. Homeros verschoof de orale traditie naar het schrift, verenigde de menselijke en de goddelijke wereld, vertelde over innerlijke strijd en sociaal conflict, legde de basis voor muziek en poëzie en door te kijken met de ogen van een blinde ziener maakte hij duidelijk dat de waarheid ligt besloten in de innerlijke perceptie, geconstrueerd in woorden en rijm. Net zoals het Lam Gods etaleert het als vroeg werk zoveel thema’s dat het de basis voor een dialoog legt binnen en over de kunst en de maatschappij.

Opnamedatum:  2013-12-19
Anoniem – Alexander de Grote laat de werken van Homerus veilig opbergen

3. Jef – Jacques Brel

Deze LP van Belgisch bekendste bard combineert de muzikaliteit en poëzie van Homeros, maar met een belangrijk verschil. Brel probeert geen sociale strijd te beschrijven vanuit een afstandelijke derde persoon, maar zijn innerlijke roerselen in confrontatie met de desillusie en sporadische hoop van dit ondermaanse bestaan. Opvallend daarbij is dat de pakkendste nummers geen liefdesliederen zijn, maar telkens een eerbetoon is aan de vriendschap, soms in de context van een bordeel (“Jef”), een café (“Ces gens-là”) of eenzaam in een hoekje (“Fernand”). Licht getroebleerd door de vrouwen keert deze sexy-ugly naar het comfort van de mannelijke vriendschap, ruw aan de buitenkant, maar vol medeleven. “Quand je pense à la tendresse, je pense aux hommes”.

4. Rank – The Smiths

Deze laatste plaat van The Smiths was een contractuele verplichting van de populaire groep, toen lead singer Morrissey zijn eerste soloplaat al had afgeleverd (met de poëtische titel Viva Hate). De selectie die Morrissey maakte van het opgenomen concert, committeerde bekende hits, zoals “How soon is now?” en “There is a light that never goes out?”, maar de foto van dierenrechtenactiviste Alexandra Lendon Bastedo compenseerde het verlies van “Meat is Murder” qua vegetarische boodschap. The Smiths kent zijn gelijke niet door de combinatie van poëtische post-punk puberpijnen, intelligente innuendo’s, Marrs muzikale meesterschap, factoren die des te meer op de voorgrond treden bij een live-optreden.

jan4.png


5. Kruisafneming – Rogier van der Weyden

Het arrangement van de personages binnen het vlak geeft dit werk een avant-gardistische schijn, maar is natuurlijk volstrekt ingebed in de christelijke traditie. Maar dit is niet wat het werk zo belangrijk maakt. De emotionele expressie en de tranen – de prachtige tranen die van het paneel lijken te rollen – is waar meesterschap omdat de aandachtige kijker bijna niet anders kan dan meegezogen worden in de zachte triestheid van de verstildheid van de dood.

jan5.png

6. A game of you – Ontroerend goed

De interactie tussen spelers en publiek was nooit zo intiem als in dit theaterstuk. Elke bezoeker wordt van kamer naar kamer geleid waar hij geconfronteerd wordt met een acteur die zich voorstelt aan de hand van de informatie van een vorige bezoeker. In vijf stappen krijg je een zicht op totaal andere werelden die allemaal eigendom zijn van iemand anders, wat op zich weer een reflectie op het eigen individu genereert. De weergaloze acteerprestaties, de confrontatie tussen jezelf en de wereld, de vindingrijkheid en afwisseling stimuleren de bezoeker om na te denken over zichzelf. Persoonlijk was ik vooral onder de indruk van welke creatieve mogelijkheden het theater biedt zonder daarbij per se toe te geven aan een Hollywoodiaanse overdaad aan media.

album_6_Game_001
© 2017 art happens

7. Drowning by numbers – Peter Greenaway

Deze film van de Britse producer Peter Greenaway gaat over een lijkschouwer die door drie generaties vrouwen verleid wordt om de moord op hun respectievelijke echtgenoten te verdoezelen. Een tweede component is de jongen die alles telt en zeer complexe, absurde of ronduit sinistere spelletjes bedenkt. De feeërieke sfeer, vol met prachtige beeldreferenties, de zalige muziek van Michael Nyman en de esthetiek ingebed in een immoreel universum inspireren om het leven te beschouwen als een schoon spel met wrede gevolgen.

 

featured image: Botticelli en P. Pollaiolo – 7 deugden (1471)