5x tentoonstellingen in 2017

Toegegeven, lijstjes maken betekent kleur bekennen en zeer subjectief uit de hoek komen. Ik heb dan ook met toegeknepen billen deze lijst opgemaakt – er is altijd plaats voor discussie. Ik heb me proberen limiteren tot een loutere top 5 (top 10 of 50 had allicht nog meer bloed, zweet en tranen gekost en ik ben nu op vakantie so let’s keep things chill).

1. “Het Afwezige Museum”, WIELS Brussel.

De opzet klonk idealistisch (“een blauwdruk voor een museum van hedendaagse kunst in Brussel”), de uitwerking was van een ander kaliber: een van een artistiek centrum die met beide voeten in de maatschappij staat én durft publieke debatten openlijk te starten over prangende problematieken. Ze schuwen hun (of het) publiek niet, zoveel was duidelijk. Wat de ervaring des te rijker maakte, was het gebruik van naburige, rauwe gebouwen (Mark Manders’ beeld zindert ook nu nog na in mijn gedachten).

Naamloos
© Marcel Broodthaers, Museum enfants non admis, 1968
Naamloos1
© Kristien Daem (foto) en Mark Manders (installatie Dry Clay Head, 2015-2016)

2. “Museum of Moving Practice” door Smoke & Dust (019), Design Museum Gent

Het was bijna onmogelijk om ernaast te kijken, de torenhoge constructie aan de zijkant van het Design museum. Smoke & Dust, een collectief dat nu nog tijdelijk huist aan Dok Noord als hun negentiende project, boorde een stuk uit de gevel en wijdde een hele verdieping aan het verhuis van hun artistiek programma, gevuld met tentoonstellingen, lezingen en installaties. Het 18e-eeuwse interieur daagde zowel het collectief als kunstenaars uit om het artistiek potentieel van het pand uit te spelen.

Naamloos3
© Smoke & Dust/019, toren en ingang van Museum of Moving Practice, 2017
Naamloos4
© Michiel De Cleene (foto) en Filip Dujardin (foto en installatie Accummulation d’Époque #1, 2017)

3. “Margiela, de Hermès jaren”, ModeMuseum Antwerpen

Stijlicoon en iconoclast Martin Margiela tekende als artistieke directeur voor de prêt-à-porter collectie voor hét label van Franse luxe: Hermès. Het MoMU bracht in een prachtig gecureerde expo de mix tussen Franse iconische luxe en de vernieuwende aanpak van Margiela, die het ideaal ‘schoonheid’ flink in vraag durfde stellen. Mét succes!

Naamloos6
© gevonden ergens op Elle.nl

4. “HOOGTIJ/laagtij”, Gouvernement Gent

Tien dagen Gentse Feesten impliceren niet alleen drank en buitensporige lange (of korte) nachten, maar ook non-stop culturele activiteiten. Met “HOOGTIJ/laagtij” als tiendaags cultureel feest reflecteerden Gouvernement en de uitgenodigde kunstenaars op het rituele kader van dergelijke volksfestiviteiten. Meta-kunst, zo zou je het kunnen noemen, maar bovenal een “verering van de homo festivitus”, om het in hun eigen woorden te illustreren.

Naamloos7
© Gouvernement (foto) en Rutger De Vries (installatie, Kleurenkluster, 2017)
Naamloos8
© Gouvernement, boek After The Midst (2017) gepubliceerd na afloop van HOOGTIJ/laagtij.

5. “The Arch”, Constuctlab, Thor Park Genk

Sociaal-culturele pop-ups en zomerresidenties passeren regelmatig de revue, maar deze bleef me bij. Constructlab toverde de oude mijnschachtsite om tot een artistiek, uit hout geconstrueerde laboratorium dat reflecteert op de context van de site. Tegelijk streeft “The Arch” naar een recyclebare toekomst, door collectief een monumentale boog te bouwen uit afval. Een tijdelijk open huis die inspeelt op de identiteit van Genk, voor iedereen die er passeerde.

Naamloos9
© Bert De Backer
Naamloos10
© Bert De Backer

Hadden nog in de lijst kunnen staan: véél. Just ask me. Dan kunnen we het er eens over hebben.