KERM: Een DIY kreet uit Gent

Eén april was de geschikte dag om tijdens de feestelijke finissage voor de Biënnale van België een interview af te nemen met Niels Verougstraete ter gelegenheid van de labelnight van KERM. Hoewel ik tamelijk onbekend was met hun muziek, koesterde ik een aangename herinnering aan zijn dj-set in een door fluo overrompeld Lost Theory Festival waar hij met scheefgetrokken 80’s muziek de sfeer aan het Ardense zwembad naar een dansbaar absurdisme katapulteerde.
Ik verwachtte me dus aan door duister gekraak tot anarchistische esthetiek vermalen hitjes. Ik kwam bedrogen maar niet teleurgesteld uit. Regis Turner opende met ongemakkelijke synthpop, waarna Razen op draailier, harp en houten blaasinstrumenten middeleeuwse drone bracht. Nadien schiep Orphan Fairy 1 met elektronica en een harp een dromerige, psychedelische feeërieke sfeer, die me deed denken aan Eno’s Shutov Island. Als dansbare afsluiter werd Weird Dust geserveerd. Zij sierden de inhoud van de tweede Kerm 7’’ met dansbare 80’s, zoals Aqua Velva/When u were mine. Ik sprak met Kerminator Niels over de ideeën en de passies die deze diversiteit voortbracht.

Ik las dat je op Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) hebt gezeten? Wat deed je daar en is er een link met KERM?

Ik heb inderdaad Vrije Grafiek gestudeerd aan het KASK, waaruit KERM uiteindelijk is voortgekomen. De docenten gaven daar opdrachten waar vertrokken werd vanuit filosofische teksten. In het begin probeerde ik me daaraan te houden, maar dit bracht beelden voort die geen betekenis droegen voor mij en mij onverschillig lieten. Ik wilde vooral plezier halen uit het creatieproces. De race naar een algemeen aanvaard, maar vaak saai en sec discours lijkt me eerder tijdverspilling. Dat soort van netwerking-hysterie, eigen aan de kunstwereld, is niet aan mij besteed. Het frustreerde me en ik heb er een jaar aan verknald – en buizen op een praktijkvak in Vrije Grafiek is iets waar ik verdomd hard mijn best voor heb moeten doen (lacht).

Toen besloot ik: “Fuck it, al die academische zever! Ik ga gewoon mijn eigen ding doen.” Experimentele muziek was al een passie en in mijn vrije tijd prutste ik met bakskes en kabels waarvan ik amper wist waarvoor ze bedoeld waren. Ik had ondertussen al verschillende mensen ontmoet die met geluid bezig waren en vroeg hen om een bijdrage door te sturen waarmee ik dan de uiteindelijke collage maakte. Deze muziek werd de basis voor mijn afstudeerproject. De conceptuele uitleg zou wel volgen – geef er gewoon een draai aan. De tape die zo tot stand kwam, omkaderde ik met gouden affiches en folders, die de tape aanprezen als ware het een ultiem “geluksproduct”. Op die manier wordt de functionaliteit van de geluidsdrager in vraag gesteld, waardoor ik de term a-muziek soms in de mond nam. Dit bleek succesvoller te werken dan de aangereikte opdrachten. Sindsdien is het hek van de dam.

IMG_2063

Tapes blijken echt wel je medium te zijn.

Ik vind het een sympathiek object en het voelt gewoon lekker. Maar ik begin ook platen en cd’s uit te brengen. Elk medium heeft zo zijn specifieke charme.

CD’s lijken me commercieel ook haalbaarder.

Bwa, niks van de dingen die ik uitbreng zijn commercieel haalbaar. Dat hoeft ook niet, het is een dure, uit de hand gelopen hobby (lacht). Dat is ook het idee met de mensen die hier vanavond spelen. Ik vergoed onkosten, maar zij zien ook dat er niet veel binnenkomt. Dat is ook niet belangrijk, anders zou ik me met subsidies bezighouden. Het gaat over het experimenteren en over de liefde voor rare shit.

Hoe is KERM dan verder uitgegroeid? Werk je vooral vanuit Gent?

Mijn laptop staat in Gentbrugge, ja.

Hoe zou je KERM omschrijven?

It’s a state of mind, misschien wel niet de meest gezonde (grijnst), maar wel dikke fun.

Ik hou me niet echt aan een muzikale strategie. Ik luister naar veel muziekgenres, zolang ik mij al kan herinneren. Ik vertoefde vaak in de acid-scene maar ik heb ook affiniteit met death metal, punk, klassieke muziek, noise, hip-hop… vanalles eigenlijk. Ik leg mezelf muzikaal geen grenzen op. Ik maak ook graag compilaties waarbij ik alle stijlen laat clashen en waarin ook pakweg een blaffende hond of poëzie in kan verwerkt worden. Het enige dat KERM-releases verbindt, is dat het allemaal mensen zijn waarmee ik een klik heb en die op de een of andere manier mijn pad kruisen.

De releases verschillen bovendien in technische afwerking, afhankelijk van het project. Heel belangrijk bij KERM is het visuele aspect, om een project af te leveren dat niet alleen mooi is om naar te luisteren maar ook om naar te kijken en vast te houden. Ik werk sinds 2015 samen met Sam Gunst, de man achter het Gentse technolabel Euro2000. We zijn een nieuw project gestart, Energie01, waarin het experimentele karakter van KERM en de techno van Euro2000 elkaar ontmoeten.

Werk je ergens naartoe?

In november komen er vijf nieuwe releases. Matthieu Levet speelt duistere technoise en is een bekende kop in de Brusselse underground (zoek gerust Carrageenan – Microstimulation eens op, red.). Accou, de dromerige mystery man, ook actief in Brussel, maakt ambient uit tape collages van fieldrecordings. Hij bracht bijvoorbeeld L’Étang Des Songes uit. De Engelsman Joseph Deal (luister naar Late Nite Men’s Hour, red.), beter bekend onder de naam Acid Quiff of andere aliassen, werkte meerdere malen samen met Ceephax Acid Crew en bracht in 2015 al een single uit bij KERM. Moniek Darge is één van de oprichters van de legendarische Logos Foundation in Gent, die al sinds 1968 experimentele muziek promoot. De tape Early Soundies 1973 – 1988 is een verzameling van vroeg werk. Tot slot is er de 100 JAAR KERM cassette, een twee uur durende monstercompilatie met een 30-tal artiesten. Dolle pret.

Is er iets dat je binnen 5 jaar gerealiseerd wil zien?

Ik ben momenteel de wondere wereld van radio aan het ontdekken. Met KERM heb ik een tiental releases op mijn to do lijstje staan en ik wil KERM-events blijven organiseren in België. De volgende stap is met Sam onder Energie01 muziek voort te brengen, publicaties uit te brengen en evenementen te organiseren waar de focus ligt op vernieuwende muziek en een hyperfuturistische beeldtaal. Als eerste release hebben we een blikje energiedrank ontworpen met een downloadcode!

IMG_2065

Komende zaterdag 19 november host KERM samen met Į.vorėn T.øręn Verloren Zwerm met France, Accou, Varkenshond, Up-Tight.
Een introductie op al hun releases zijn te volgen op https://soundcloud.com/kerm-stuff Voor een indruk van het visuele werk http://kerm-tapes.tumblr.com/

Dit interview werd afgenomen door Jan van den Maagdenberg, in kunstplatform In De Ruimte en Nachtwinkel Open.